Puro silindir şeklinde zerrinlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre duman pasajçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak defosuz, esnek ve okşayıcı bir örgüda olmalı, tatlıca bir aromaya ve tertipli yanmayı esenlayacak semtıcı özelliğe sahip olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf arı ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden örgülmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kat TDK sözlüğünün 1955 seneındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok faik oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en kazançlı purolar olarak nitelendirilseler de biriyi kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro mideerken en dikkat etmesi gerekilen şey dosdoğru bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer dosdoğru bir nemde değil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız lezzet yada tatlılık maalesef kesinkes hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. cemi muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve mideime müheyya varmak mideindir. Basıcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hin mefkûre nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki mefkûre puro nem değerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde mideilen bir puro mefkûre nem değerlerinde mideiliyor onaylama edilebilir. Kimine için %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede haddizatında bu nem değerleri de kimisine için gayet usturuplu ve mideilebilir en harika değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan lezzet aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro midemeyi çok severken farklı bir koca bu nem değerinin puroya yazık edilen bir mesabe olduğunu ve katiyen mideilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk nem başkalıkı beyninde gidip gelmeden daima aynı nem değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değmeseleimi purolarına hüsran verebilir. Böyle bir takas yapacaksanız bunu muhtemel evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize için bu nem değerleri neyi değmeseletirmektedir niteleyerek soracak olursanız kısaca izah etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan düzenınan aroma artar, kötü azalır ve mideimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça kötü artar, mideimi kolaylaşır ve düzenınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğlenmek istiyorsanız buna hin ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size sima en kazançlı mesabe bu ve bu değerde midemelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük kadar yağız madde yaklaşık 6 ay içerisinde meselelevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem tesviye üzerine müesses bu sistem sıcaklıktan mutlak olmadığı midein belirli bir hin içerisinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu yol bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel evetğunca bir küme sıcaklık değmeseleimi olmayan ortamlar seçmeye çdüzenışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 nem kıymeti peylemek midein dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu mesabe iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çdüzenışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek vasatı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz faik nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o hin farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in sabah akşam ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çdüzenışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile müşterek yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek midein en kazançlı alternatif olarak huzurmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem nem ahiz hem nem tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Akşam gündüz yada zaman intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme midein kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde faik nem değerlerinde çift taraflı çdüzenışarak mıhlı bir nem kıymeti esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor midei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cemi puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.